Welcome

to Death falls in Sweden.info@ragundadalen.se

Phone: +46 (0)696-68 10 90

HISTORIA

Natten mellan den 6 juni 1796 töms hela 20 km2 stora Ragundasjön, på bara 4 timmar.  Storforsen – vattenfallet – blev plötsligt torrlagt & Döda Fallet skapades.

GEOLOGI

Ragundasjön skapades för mer än 7000 år sedan. Idag är Döda Fallets kanjon en unik geologisk formation där du kan se och studera landhöjningen, lära hur ett vattenfall skapas och och se hur kraften i vattnet kan urholka berggrunden och skapa en djup kanjon.

Det finns mer

Historien om Döda fallet är mer än en berättelse om en katastrof. Döda Fallet representerar 1700 -talet och mötet mellan människa och natur, en tid av optimism om industriell utveckling.

Vetenskap

I början av 1900-talet, studera en internationell forskare Gerhard De Greer, professor i geologi vid Stockholms universitet den tomma Ragundasjön. Han insåg att Ragundasjön var den plats han behövde för att lyckas i sitt arbete att datera istidens avsmätlning i Sverige. Ragundasjön är en viktig plats för förståelsen av hans pionjärarbete.

Naturreservatet

Döda Fallet erbjuder en mängd olika outdoor aktiviteter för alla. Upplev vårt naturreservat till fots, ta med en picknick korg, boka in en paddlingstur eller slå dig ner på stenblocken och bara njut!

Speciella evenemang

Upplev en av de mest fantastiska platser i världen, i kombination med teater ur ett annat perspektiv – På Sveriges största utomhus scen, en roterande läktare

“Inte förrän du hört historien bakom döda fallet
vet du vad du egentligen upplever!”


NSAA North Sweden Amateur Astronomers presents

Star Party 2016 in
Döda Fallet Nature Reserve

There´s no better place to see the night sky and  the stars

Mat & dryck i fantastisk miljö! Se vår meny HÄR!

“There`s no place like this”

Follow us on facebook

Adress: Centralgatan
840 70 Hammarstrand

Phone: +46(0) 696-68 10 90